Terug in de tijd in Heidelberg
Een barokke stad in pastelkleuren omgeven door groene heuvels en doorsneden voor de rivier de Neckar. Een uur of vijf in de trein en je waant je 300 jaar terug. Maar tussen al die historie liggen volop hotspots en bezienswaardigheden.
Wie bijtijds uit Nederland vertrekt, arriveert rond lunchtijd in Heidelberg. Een mooi moment om kennis te maken met het studentenleven in de stad. Een van de weinige gebouwen die niet in vlammen opging tijdens de grote brand van 1693 is de Marstall, grenzend aan de oude stadsmuur. Het interieur is volledig gepimpt en de oude stallen doen nu dienst als mensa (universiteitsrestaurant). Iedereen is welkom, ook niet studenten. Het buffet bestaat uit een royale hoeveelheid salades en warme gerechten, vlees, vis en vegetarisch. Je schept op waar je trek in hebt, zet het bord bij de kassa op de weegschaal en afrekenen maar. Vervolgens is het kiezen tussen aanschuiven aan de tafels binnen of op de binnenplaats buiten.
Na die brand van 1693 veranderde alles voor Heidelberg. De stad werd herbouwd in de barokstijl. Normaal gaat dat gepaard met grote huizen langs brede lanen maar in Heidelberg bleef de middeleeuwse plattegrond behouden. Dus is het lekker slenteren door knusse, smalle straten langs pastelkleurige huizen met houten luiken.
Anderhalve kilometer winkels
Het is een korte wandeling van de mensa naar de Hauptstraße, de 1.6 kilometer lange autovrije winkelstraat van Heidelberg. Hier zitten veel van de grotere winkelketens maar ook bijzondere adresjes. Alleen al vanwege het prachtige interieur en het glas-in-lood daklicht is restaurant Perkeo (nr 75) een aanrader. Doorlopend richting het Marktplein passeer je onder meer Sobral design (nr 112) met blijmakende sieraden uit Brazilië, Pure (nr 122) met interieuraccessoires in vrolijke kleuren en I Am (nr 152) met T-shirts en stoffen tassen met bijzondere prints. Choc (nr 179) is een winkel vol zoete verleidingen waaronder chocolademelk op een stokje. Vlak voor de Marktplatz staat aan de rechterkant Haus zum Ritter (nr 178), nog een gebouw dat het drama van 1693 overleefde.
Uniek: kerk in tweeën
Op veel huizen is een heiligenbeeldje te zien. Met dank aan Karl Philipp, de keurvorst die de protestantse bevolking katholiek wilde maken. Zijn eveneens katholieke voorganger had er al voor gezorgd dat de Heiliggeist kerk op de Marktplatz in tweeën gesplitst werd door een muur zodat er een katholiek en een protestants deel ontstond. Dat bleef zo tot 1936. Een klim naar de kerktoren biedt een fijn uitzicht over de stad en de vallei met de rivier de Neckar.
Leuk alternatief: Untere Straße
De Marktplatz verandert op zonnige dagen in één groot terras. Max bar met de inrichting van een Franse bistro is een aanrader, ook op koele dagen. Door naar de knusse Untere Straße die parallel loopt aan de Hauptstraße. Een stop waard is Adorable (nr 21) met behalve vintage kleding ook bijzondere sieraden. Denk aan kleurrijke kettingen van kleine kraaltjes en ringen gemaakt van oude munten, allemaal limited editions. Ook leuk is Keramikofen (nr 12) waar je zelf je eigen keramiek kunt versieren. Bij Absinthe kun je natuurlijk terecht voor een flesje van dit mystieke drankje, in vele varianten. De Untere Straße zindert ook ’s avonds. Naar Destille (nr 16) gaan velen speciaal voor de bijzondere schnapps zoals de Melone, een Gehängter of de Warmer Erpel. De straat oversteken en daar is Sonderbar (nr 13) met onder meer 150 soorten whisky.
Ludiek: gevangenis voor studenten
Als je vanaf de Hauptstraße de Universitäts Platz oploopt, zie je links het oude universiteitsgebouw met de Studentenkarzer, de studentengevangenis (ingang Augustinergasse 2). Vroeger mocht de universiteit zelf recht spreken voor kleine vergrijpen als dronkenschap. Voor de studenten was het meer een sport dan een straf om naar de gevangenis te gaan, blijkt uit de tekeningen en teksten op de muren. Prachtige historische graffiti.
Romantische lekkernij: Studentenküß
Aan de andere kant van de Hauptstraße, richting rivier, liggen tal van straatjes met leuke adresjes die de moeite waard zijn. Café Konditorei Knösel is het oudste café van de stad. Destijds kwamen meisjes er enkel met hun chaperonne, tot verdriet van de vele mannelijke studenten. Eigenaar Knösel kwam met een briljant idee. Hij creëerde een chocolaatje met de naam Studentenküß, dat jongens aan hun favoriete meisje konden geven. Een galant cadeau waar geen enkele gouvernante problemen mee kon hebben. Zo ontstonden vele amourettes. De achterkleindochter heeft een winkeltje enkele tientallen meters verderop in de Haspelgasse 16. Onder ander Bill Clinton en Michele Obama deden er inkopen.
Hotel waar Goethe bijna overnachtte
In de Steingasse 2, een straat verderop, ligt hotel en restaurant Golderner Hecht, dat reclame maakt met het feit dat schrijver Goethe er bíjna overnacht had: het hotel zat vol toen hij aanklopte. Misschien heb jij meer geluk. De straat oversteken en daar is de beroemde oude brug over de Neckar met middeleeuwse torens. Tegen zonsondergang staat het er vol vanwege het mooie uitzicht op het kasteel dat boven de stad uittorent.
Echte liefde: Heidelberger Liebesgeschichte
Om dat kasteel kan niemand heen. Het is lopend te bereiken of met een kabelspoor dat vertrekt van de Kornmarkt. Dat treintje gaat vanaf het kasteel verder omhoog naar de Köningstuhl, de een na hoogste heuvel van Heidelberg voor een prachtig uitzicht over de stad. Als er in het voor- en najaar mist hangt in de stad is het hierboven vaak al zonnig.
Maar terug naar het kasteel, het decor van een van de mooiste liefdesverhalen: dat van de zeventienjarige Federik V die trouwde met de even oude Engelse Elizabeth Stuart. Voor haar veranderde hij het eeuwenoude fort bovenop de berg in een paleis. Het cadeau voor haar negentiende verjaardag was een poort die de toegang vormde tot haar privépaleisje. Op een van de zuilen zijn kleine diertjes afgebeeld. Voor elk diertje dat ze vond kreeg ze een zoen. De Heidelberger Liebesgeschichte van Frederik en Elizabeth is inmiddels 400 jaar oud maar romances verjaren niet toch? Daarom zijn er nu bonbonnetjes te koop ter ere van het verliefde stel.
Nachtleven: studentenliederen en jazz
Ga eenmaal weer beneden rechtsaf de Haupstraße in voor enkele eeuwenoude studentenrestaurants: Zum Seppl (nr 213) en Zum Roten Ochsen (nr 217), beide ruim 300 jaar oud. Het eten is eenvoudig maar de inrichting en de sfeer bijzonder, mede dankzij de pianisten die iedere avond live meezingmuziek spelen. Eindig de avond in Cave 54 (Krämergasse 2), de oudste jazzclub van Duitsland waar zelfs Ella Fitzgerald op het podium stond.
Hotels in Heidelberg
Wie bang is voor spoken, boekt beter niet bij hotel NH Heidelberg. Want daar zou nog altijd een van de oude brouwmeesters ronddwalen. Wie de stap wel waagt, boekt een prettig hotel met een restaurant in een van de oude distilleerderijruimtes. Extra bonus is de biertuin en de ligging vlakbij het historische centrum van Heidelberg.
Veel hotels in Heidelberg zijn klassiek. Een mooie uitzondering is het Arthotel. Hier zie je een fijne fusion van hedendaagse binnenkant met een historische buitenzijde. Dit is mijn favoriet, vanwege het zengevoel in de de kamers maar ook vanwege het prettige restaurant en de lounge waar ze mooie cocktails serveren.
Veel centraler dan Zum Ritter St Georg wordt het niet. Dit hotel ligt prachtig tegenover de Heiliggeistkirche. Daar komt bij dat dit hotel is een van de mooiste, historische panden van de stad gevestigd is. De inrichting is klassiek. Dat zie je terug tot in het restaurant waar je vanachter glas-in-lood ramen de vroege vogels al in de winkelstraat ziet lopen.
MEER STEDENTRIPS
-
- Summer in the city in Arnhem
- Hotspots in de Damstraatjes in Amsterdam (Nederland)
- Hoorn (Nederland) heeft het
- Hip Harderwijk (Nederland)
- Kopenhagen (Denemarken), capital of cool
- Allemaal gratis in Kopenhagen (Denemarken)
- Herrijzenis van Boedapest (Hongarije)
- Badderen in Boedapest (Hongarije)
- Turijn (Italië), stad voor lekkerbekken
- Terug naar Turijn (Italie)
- Halifax (Canada), stad van de immigranten
- Zurich (Zwitserland) in de winter
- St. Petersburg (Rusland), mix van oost en west
- Drie toertjes in Ljubljana (Slovenie)
- Het lichtfestival in Gent (Belgie)
- Culinaire hotspots in Brugge (Belgie)
- De hotspots van Brussel (Belgie)
- Hasselt, voor wie eens iets anders wil (Belgie)
- Stilte in de stad
Ziet eruit als een bijzonder leuke citytrip niet ver van huis. Wat heb jij veel steden gezien dichtbij NL/thuis. Ben de laatste tijd fan van weekend-uitstapjes niet te ver van huis. Heidelberg staat erbij, check. 😉