Memphis (Amerika), dan denk ik aan muziek en aan Martin Luther King. Muziek omdat hier de mooiste blues geboren is en omdat die andere King, Elvis Presley, er zijn droomhuis Graceland realiseerde. De naam Martin Luther King is onlosmakelijk met Memphis verbonden omdat deze voorvechter van gelijke rechten er vermoord werd.

Soul in Stax Studio

Stax, een muzieklabel opgezet door blanken die vooral niet blanke artiesten contracteerden, heeft een bewogen historie met de nodige ups en downs. In de originele studio’s is nu Stax Museum gevestigd. Een van de beroemdste zangers die zijn platen bij Stax opnam was Otis Redding. Zijn grootste hit (Sittin’ On) The Dock of the Bay (wat een fantastisch nummer) werd postuum uitgebracht nadat Redding bij een vliegtuigongeluk was omgekomen. Omdat dit het enige soulmuziek museum ter wereld is, is er behalve voor de eigen Stax-artiesten ook volop aandacht voor andere soul-grootheden als Ike & Tina Turner, Al Green, Sam Cooke Ray Charles en vele anderen.

Stax Museum in Memphis

Stax Museum in Memphis

Stax Museum in Memphis

Stax Museum in Memphis

Muziek-mekka Beale Street

Elvis Presley is te jong en heeft de verkeerde huidskleur, desondanks is hij geregeld te vinden in Beale Street waar hij zijn kleding koopt en waar blues uit de speakers van alle cafés klinkt. Nog altijd is dit dé muziekstraat van Memphis waar het vooral op zaterdagavond zo druk is dat je over de hoofden kunt lopen. De afzettingen, de controle van tassen en mensen op wapens en de in totaal zes politiewagens aan het begin en eind van de straat schrikken misschien af maar dankzij deze voorzorgsmaatregelen is dit de meest veilige straat van de stad. Dus is het onbezorgd genieten van de optredende bandjes en het bijzondere neonlicht aan de gevels.

Beale Street Memphis

Beale Street, de muziekstarat in Memphis.

Beale Street Memphis

Beale Street, de muziekstarat in Memphis.

Beale Street Memphis

Beale Street, de muziekstarat in Memphis.

 

Gospelkerken: Praise the Lord

Het zou zonde zijn tijdens een verblijf in Memphis niet een gospelkerk te bezoeken. De Mississippi Boulevard Christian Church zet de deuren wagenwijd open. En al zijn de vaste bezoekers vrijwel zonder uitzondering Afro-Amerikaans, ook blanke bezoekers zijn zeer welkom. Voorin de kerk staat het koor in fleurige kleding. De leden zingen de longen uit het lijf. Klinkt goed. Hier hoor ik gelukkig geen preken over hel en verdoemenis, wel wordt iedereen aangemoedigd kennis te maken met mensen die je nooit eerder gezien hebt. Intussen kleuren kinderen een kleurplaat in en zo nu en dan loopt er iemand tussen de bankjes door maar ook dat wordt niet als storend ervaren. Relax en geniet, lijkt het motto. Zelfs als niet gelovige heb ik hier een mooie, muzikale ochtend.

Memphis Mississippi Boulevard Christian Church

Memphis Mississippi Boulevard Christian Church

 

Pfff, hier word je even stil van

Hij had een droom maar helaas leefde hij niet lang genoeg om die droom werkelijkheid te zien worden. Martin Luther King, voorvechter voor gelijke rechten voor blank en zwart, werd in 1968 vermoord op het balkon van zijn kamer in Lorraine Motel. Het gebied rond het motel werd in de jaren daarna een no go area. Inmiddels is dat veranderd en wie nu in Memphis is, moet hier bijna wel naartoe vanwege het National Civil Rights Museum waarin de strijd voor gelijke rechten indringend verbeeld wordt. In het motel sta ik even later in de kamer waar King verbleef. Zelf het balkon oplopen, voelt toch een beetje vreemd. Trek voldoende tijd uit, er is in het indrukwekkende museum veel te ontdekken.

Lorraine Motel, Martin Luther King, Memphis

Lorraine Motel waar Martin Luther King vermoord werd

Lorraine Motel, Martin Luther King, Memphis

Lorraine Motel waar Martin Luther King vermoord werd

 

Sandwich pindakaas-banaan

Na het museumbezoek loop ik binnen bij The Arcade. Niet omdat deze diner op de lijsten van fantastisch eten staat, maar vanwege de historie. Dit was een van de pleisterplaatsen van een andere King, die van de Rock & Roll. Elvis Presley had zijn eigen plek bij de achteruitgang, zijn rug naar de zaak en met het hoofd naar de spiegel die er toen nog hing. Via de spiegel hield hij in de gaten wie er binnenkwam. Zo kon hij eventueel vluchten via de achteruitgang als het bezoek hem niet beviel. Bij zijn favoriete tafeltje is nu een herdenkingsplek. Tegenwoordig kun je er een fried peanut butter & banana sandwich bestellen. Een favoriet van Elvis maar toen hij in The Arcade kwam stond dit niet op het menu. De sandwich was een vondst van zijn privékok op Graceland.

The Arcade Diner in Memphis

The Arcade Diner in Memphis

The Arcade Diner in Memphis

The Arcade Diner in Memphis

 

Kleren maken de ster

De beroemdste kleermakers van Memphis zijn de gebroeders Lansky. Ze vestigen zich in 1946 op Beale Street, waar nu disco Republic zit. Het is een van de vaste adressen van Elvis Presley. Bernard Lansky maakt de kleding die The King in het begin van zijn carrière draagt, zoals de broeken met strakke pijpjes en de roze-zwart combinaties. Aan de muur hangt een roze leren jas met bontkraag, ook een creatie van Lansky. Elvis bracht de jas terug naar de kleermaker omdat deze beschadigd was. En haalde het kledingstuk nooit meer op. Tegenwoordig is de winkel van Lansky te vinden in het Peabody Hotel. Diverse stukken die voor de zanger ontworpen zijn, zijn er te koop. De oude Bernard was tot zijn dood in 2012 geregeld te vinden in zijn winkel.

Mr Lansky Tailor in Memphis

Mr Lansky, kleermaker in Memphis

Mr Lansky Tailor in Memphis

Mr Lansky Tailor in Memphis

 

De eendjesparade

Het Peabody Hotel is niet alleen beroemd vanwege de Lansky-winkel meer ook vanwege de eendjesparade. Tweemaal per dag wordt de rode loper uitgerold van de lift naar de fontein in de lobby. Vijf eenden die ’s nachts op het dak verblijven, komen ’s morgens om 11 uur stipt samen met de Duckmaster de lift uit en duiken het water in. De hele dag zwemmen ze daar rondjes om ’s middags stipt om 5 uur weer naar hun nachtverblijf te waggelen. Na drie maanden mogen ze met pensioen. De traditie ontstond in 1930 en wordt nog altijd in ere gehouden. Ook om te slapen is het Peabody overigens niet verkeerd.

Peabody Hotel in Memphis

Eendjes parade in het Peabody hotel in Memphis

Peabody Hotel in Memphis

Eendjes parade in het Peabody hotel in Memphis

MEER CITY TRIPS