Plan tijdens je vakantie Kroatië ook eens wat onbekendere bezienswaardigheden in. Het eiland Mljet bijvoorbeeld is een oase van rust. Ideaal voor een ongestoorde wandeling. En het stadje Cavtat is het rustige alternatief voor het hypertoeristische Dubrovnik. Ontdek de Adriatische kust.
Rondreis Kroatië – Natuureiland Mljet
De Adriatische zee lonkt. Is het niet voor een duik in het warme, heldere water dan toch voor een boottocht. Bijvoorbeeld naar het eiland Mljet, een heerlijk verkoelende tour van ruim een uur. Op Mljet zijn de woorden stress en haast onbekenden. En dus tuft het busje vanaf de ferryhaven langzaam over de kronkelige weg door de bergen. De weg is nét breed genoeg voor één auto. Dus als iemand een hele lading hout uit de achterbak van de auto aan het laden is, dan wacht iedereen geduldig. Eindbestemming is het Benedictijnse klooster in het zoutwatermeer Véliko Jezero. Dictator Tito bedacht ooit dat hij daar zijn zomerhuisje zou laten bouwen. Er werd een dam gebouw en een pad rondom het meer aangelegd maar uiteindelijk besloot hij toch ergens anders vakantie te vieren. Tot groot genoegen van de bewoners van Mljet. Ze hielden er wel een mooi, door bomen beschaduwd fiets-/wandelpad van 12 kilometer rond het meer aan over.
Bezienswaardigheden: het verlaten klooster
In het meer ligt een eilandje met daarop een klooster waar sinds de 12de eeuw monniken uit Italië woonden. Ze liggen begraven op het begraafplaatsje. Of staan begraven eigenlijk, want het mini-eiland kampte met ruimtegebrek dus ze werden verticaal begraven. Nadat de laatste levende monniken vertrokken waren, werd het klooster een hotel. Dat bleek funest voor het heldere water van het meer dat ernstig vervuild raakte. En voor het prachtige interieur van het klooster. Het hotel verdween en met minimale middelen probeert men het bouwwerk in oude luister te herstellen.
Vakantie Kroatië: de schone lucht van Mljet
Tajana Perkovic is een van de mensen die zich sterk maakt voor het natuurbehoud op het eiland. Ze kwam bijna 20 jaar geleden naar Mljet omdat haar kinderen veel allergieën hadden. Die verdwenen als sneeuw voor de zon op het gezonde eiland. Maar eenvoudig was het leven op Mljet destijds niet. Er was nog geen bakker of supermarkt, de drie vissers vingen vaak alleen vis voor eigen familie en vrienden. Voor alles moest je met een langzame ferry naar het vasteland. Er is veel veranderd. Kinderen kunnen tot 14 jaar naar school op het eiland, er is een bakker, en zelfs een tandarts. En een snelle ferry, die het voor toeristen ook makkelijke maakt voor een dag naar Mljet te komen, hoewel dat te kort is om optimaal te genieten van alles wat het eiland te bieden heeft. Gelukkig zijn er enkele zeer betaalbare B&B’s op het eiland. Voor een paar tientjes slaap je middenin de natuur.
Adriatische kust: hotel in Cavtat
Het stadje Cavtat is ook per boot te bereiken vanaf Dubrovnik. Het ligt zo’n 15 kilometer ten zuiden van deze populairste havenplaats aan de Adriatische kust. Decennia geleden was Cavtat al geliefd bij vakantiegangers en zakenlui. Velen verbleven in Hotel Croatia, een enorm bouwwerk uit socialistische tijden. Een van de eerste gasten was de Britse prins Charles die ruim 40 jaar geleden in suite 1001 verbleef. De terrassen bieden een mooi uitzicht op de stad Cavtat dat op een tweede schiereiland ligt. Bovenop de heuvel zie je nog net de begraafplaats met het mausoleum ontworpen door de beroemde beeldhouwer Ivan Meštrović. Het is zeer de moeite waard erheen te wandelen via de steile, smalle straatjes met trappen. Het uitzicht is er prachtig.
Restaurant: viscarpaccio en locale wijn
Weer beneden is het goed slenteren over de boulevard. De meeste toeristen kiezen een van de terrasjes aan het water voor de lunch maar er is een betere optie: Konoba Kolona. Deze konoba ligt tegenover het toeristeninformatiecentrum. Niet echt ‘locatie, locatie’ maar volgens kenners het beste restaurant van de stad. De eigenaar is zelf visser en serveert voor de lunch de vis die hij die ochtend ving. Niet echt hét adres voor vegetariërs en vegans dus. Als voorgerecht stelt hij carpaccio van zwaardvis en tonijn plus een octopus salade voor. Maar eerst komt er een schaal vol knapperig brood en een bordje ansjovispaté op tafel. Gevolgd door grote borden met verse viscarpaccio. Mijn tafelgenoten kunnen niet stopen met eten. Hun hoofdgerecht is gegrilde vis. Keurig aan tafel gefileerd, knapperig van buiten, boterzacht van binnen. Een karaf eenvoudige lokale witte wijn erbij en de maaltijd is af. Een restaurantje dat je iedereen die van ongecompliceerd en eerlijk eten houdt wil aanraden.
Wat te doen in Dubrovnik?
Zeg je Adriatische kust, dan zeg je Dubrovnik. Een zeer drukbezochte stad. Dus wie het echte Dubrovnik wil zien, moet er eigenlijk logeren. Dan kun je de stad ’s morgens vroeg verkennen, vóór de passagiers van toeristenbussen en cruiseschepen arriveren. Dan heb je tijd voor het rustig bewonderen van kerken. En dan geniet je van de bedrijvigheid van vissers in de oude haven.
Wandelen over de stadsmuur van Dubrovnik
Vroege vogels kunnen ook nog even genieten van de bedrijvigheid op de markt waar verse, lokale groenten, fruit en andere producten te koop zijn. Om daarna als eerste de stadsmuur op te gaan voor een wandeling rondom het oude centrum van Dubrovnik. Daarna is het tijd voor koffie op een van de terrassen die net buiten de muur tegen de rotsen geplakt lijken.
Hotel Rixos Libertas in Dubrovnik
Een heerlijk hotel is Spa hotel Rixos Libertas. De ruime, sfeervolle spa van het hotel is beroemd langs de hele Dalmatische Rivièra. Net als het hotel zelf overigens. Het onlangs gerenoveerde Rixos lijkt als een waterval van de heuvel af te rollen, zo het kristalheldere water in. Wit is de overheersende tint in de strak ingerichte kamers. Maar kil is het niet. Juist lekker rustgevend. En dan is er het riante balkon met ligstoelen. Hier met een goed glas Kroatische wijn naar de zonsondergang kijken, is optimaal genieten van alles wat de Kroatische Rivièra te bieden heeft.
Relaxen in Dubrovnik
De spa is zeker niet verkeerd. Loepzuiver weerkaatst het gezang van de Indonesische masseuse tegen de marmeren wanden van de Turkse hammam. Liggend op het warme marmer wordt water uit koperen ketels over mijn lichaam gegoten. Na de scrub met een zijden handschoen gloeit de huid licht. Dan verdwijn ik onder een dikke laag zacht schuim gemaakt in een zak. Licht kietelend knappen de belletjes op mijn huid kapot. Voor ik in slaap kan vallen, begeleidt de masseuse me naar een behandelkamer voor een algenbad. En als alle gifstoffen verdwenen zijn, is er als beloning een hot stone oliemassage. Nooit eerder voelde mijn huid zo glad en was ik zo ontspannen.
MEER TIPS KROATIE
Maak je een rondreis Kroatië en houd je van eilanden, ga dan zeker een paar dagen naar Rab, een overzichtelijk eiland met een schattige stad.
Hier ook alvast wat tips voor de 3 beste restaurants op Rab.
En vergeet ook zeker deze drie natuurgebieden niet.