De herrijzenis van een stad
Tijdens de oorlog was 80% van de daken vernietigd maar Dubrovnik is herrezen. En hoe. Luxe hotels, gastronomische restaurants, vele bezienswaardigheden en een prachtige kust aan een kristalheldere zee bepalen het beeld. Tijd voor een stedentrip.
’s Morgens rond zes uur komen via de open ramen van straatgeluiden binnen. Zonlicht piept door de kieren van de groengeverfde luiken van mijn kamer in Pucić Palace. Ooit was dit het privé-paleis van een adellijke familie. Nu is het statige pand verbouwd tot kleinschalig hotel, de kamers smaakvol ingericht met klassieke meubels. De ramen bieden uitzicht over de beroemde rode daken van de stad. Beneden op het Gunducileva plein wordt de markt opgebouwd, roodwitte parasols moeten bescherming bieden tegen de felle zon later op de dag. Groente en fruit, kaas, zeep, bloemen en lokale lekkernijen liggen uitgestald en de eerste kopers dienen zich al snel aan, zie ik hangend uit het raam.
Dan kan ik de verleiding niet weerstaan om zelf de nog stille straten van Dubrovnik te gaan ontdekken. De stad is vrijwel geheel opgetrokken uit het harde witte steen van het eiland Brac. Door de miljarden voetstappen die er de afgelopen eeuwen overheen gingen, zijn de straten spiegelglad geplaveid. Ze glanzen als marmer. Een oude man voert op dit vroege uur de duiven op het plein van de Jezuïetenkerk, bij de haven wachten enkele katten geduldig op hun ontbijt dat ze toegeworpen zullen krijgen van de vissers die hun vangst uit de netten halen.
De stad ontwaakt
Dubrovnik laat zich ‘s morgens net na zonsopgang van haar mooiste kant zien. Er zijn heerlijke pleinen met terrasjes voor een koffie, er zijn talloze barokke kerken en kloosters en er is de rijke bouwstijl van de privé-paleizen met veel Renaissance en Gotische kenmerken. De adel huurde vaak Italiaanse architecten in voor het ontwerpen van hun kapitale optrekjes. Op veel gebouwen en de toegangspoorten van de stad staat Blasius afgebeeld, de beschermheilige van de stad met in zijn hand Dubrovnik in miniatuur. Bij de oude haven ligt het Dominicaanse klooster en iets verder buiten de stad het quarantainegebouw waar tot eind 14de eeuw zeevaarders die uit verdachte gebieden kwamen 40 dagen moesten blijven om zeker te zijn dat ze geen ziekten bij zich droegen. In de stad liggen verder onder meer de kathedraal, het Franciscanen klooster en het Rectorenpaleis.
Top-restaurantjes
Stradun, de hoofdstraat, splitst de stad in tweeën. Het gebied aan de zeekant is het oudste deel van de stad, aan de andere zijde kruipen smalle steegjes tegen de berg op. Prijeko is een van de drukste straten in dit stadsdeel. Hier laveer je tussen de terrassen van de restaurantjes. Moby Dick is een van de betere eetgelegenheden, weet Josée, een Nederlandse die alweer 35 jaar in Dubrovnik woont en tegenwoordig als gids werkt. Ze heeft meer restauranttips. Buffet Kamenice is het oudste oesterrestaurant van de stad. Ze serveren er volgens Josée heerlijke lokale specialiteiten als rode rijst met zeevruchten, olijfolie, peterselie en knoflook en gepaneerde inktvisringen. Ook populair bij locals en toeristen is Lokanda Peskarija, een visrestaurant met eenvoudige maaltijden bij de oude haven net buiten de muur.
Wandelen over de muur
Als de cruiseschepen voor anker gaan, is het gedaan met de rust dus zorg ik dat ik bij de muur ben zodra de kassa open gaat. Want je hebt Dubrovnik niet echt gezien als je geen wandeling over de twee kilometer lange muur gemaakt hebt. De stad die in 1991 tijdens de oorlog maandenlang werd beschoten waarbij 80% van de daken werd verwoest, heeft zich hersteld. Uiterlijk dan. Een steengroeve werd speciaal geopend zodat nieuw dakpannen gemaakt konden worden van hetzelfde materiaal als de oude. Maar die nieuwe zijn nog felrood en niet zo mooi gemêleerd als de oude. Vanaf de muur haal je de oude daken er zo uit.
Net buiten de muur zijn er enkele cafés en restaurantjes, ontdek ik tijdens mijn ochtendwandeling. Daar eindigt uiteindelijk mijn dag rondstruinen in de stad. Hoog op de kliffen met het klotsende water van de zee diep beneden me geniet ik van de ondergaande zon en natuurlijk een Kroatisch wijntje. En de rust want als de groepen toeristen uit de stad vertrokken zijn, hebben opeens vogels weer het hoogste woord, niet de mensen.
MEER STEDENTRIPS
- Hasselt (België), voor wie iets verrassend wil
- Beste bezienswaardigheden in Brussel
- Kopenhagen (Denemarken), capital of cool
- Allemaal gratis in Kopenhagen (Denemarken)
- Herrijzenis van Boedapest (Hongarije)
- Badderen in Boedapest (Hongarije)
- Turijn (Italië), stad voor lekkerbekken
- Terug naar Turijn (Italie)
- Hoorn (Nederland) heeft het
- Hip Harderwijk (Nederland)
- Summer in the city in Arnhem (Nederland)
- Hotspots in de Damstraatjes in Amsterdam (Nederland)
- Halifax (Canada), stad van de immigranten
- Zurich (Zwitserland) in de winter
- St. Petersburg (Rusland), mix van oost en west
- Drie toertjes in Ljubljana (Slovenie)
- Stilte in de stad
MEER KROATIE
Mooie foto’s! Dubrovnik is een prachtige stad, alleen wel super deluxe toeristisch. In ieder geval toen wij er waren. Maar ik zie ook op jouw foto’s een cruiseschip voorbij komen. Neemt niet weg dat, als je daar doorheen kunt kijken, Dubrovnik absoluut de moeite waard is.
‘S Morgens heel vroeg en ’s avonds is de stad gelukkig iets rustiger. Maar inderdaad erg populair.
Wat een mooie foto’s! Ik ben zelf vorig jaar in Kroatië geweest, maar als ik dit zie heb ik wel een beetje spijt dat ik niet in Dubrovnik ben geweest toen 🙂 ..
Heb je in elk geval een goede reden om terug te gaan. Dat is ook fijn 😉